Ocenenia

Syry robíme medailové

Sme hrdí na to, čo robíme a robíme to srdcom

Zlata medaila World cheese awards

2017-2018, Gold and BronzeWorld Cheese Awards

Svetové ocenenie, aké doposiaľ nezískal žiadny iný výrobca syrov na Slovensku, získal v Novembri 2017 Kozí Vŕšok.  Na najprestížnejšej syrárskej súťaži World Cheese Awards 2017, ktorá sa konala v polovici novembra v Londýne, sme získali zlatú medailu za 6 mesačný zrejúci tvrdý kozí syr a bronzovú medailu za 3 mesačný zrejúci polotvrdý kozí syr.  Zatiaľ čo bronzová medaila je v poradí už štvrtá v histórii Kozieho vŕšku, zlatú medailu sme získali po prvý raz!

 

2016-2017, BronzeWorld Cheese Awards

Na najprestížnejšej svetovej súťaži World Cheese Awards 2016, ktorá sa konala tentoraz v španielskom San Sebastiane (Baskicko), obhájil náš 6-mesačný kozí syr bronzovú medailu. Tentoraz sa v súťaži zúčastnilo vyše 3.000 syrov, čo znamenalo pre Kozí Vŕšok čeliť nielen obrovskej medzinárodnej konkurencii, ale aj množstvu vynikajúcich španielskych syrov s podporou domácich rozhodcov. Medaila je úspechom a ocenením našej práce, zároveň garanciou prvotriednej kvality našich produtov.

Great Taste 2014

Kozí vŕšok ako jediný slovenský výrobca syrov získal zlatú hviezdu Great Taste 2014. Toto ocenenie je známe aj ako gastronomický Oscar a už viac ako 20 rokov ho udeľuje odborná porota, ktorá má 400 členov a hodnotí okolo 10 tisíc produktov tzv. slepými ochutnávkami, aby sa sústredila iba na chuť produktov. Medzi porotcami nájdete michelinovských kuchárov, gastrokritikov a ďalších odborníkov na gastronómiu. V zahraničí je Great Taste veľmi cenené a považuje sa za záruku prvotriednej kvality.

 

2013, BronzeWorld Cheese Awards

Bronzová medaila World Cheese Awards 2013 pre Kozí Vŕšok je v poradí už druhá z tejto svetovo najprestížnejšej súťaže syrov, ktorá sa konala na konci novembra v anglickom Birminghame. Tentoraz prišli Slováci do Birminghamu s 12 mesačným syrom, ktorý získal bronzovú medailu v kategórii polotvrdých zrejúcich kozích syrov. 2777 vzoriek syra označených iba číslami bez akýchkoľvek identifikačných znakov sa dostalo pod drobnohľad viac ako 250 syrárskych odborníkov z celého sveta.

 

Ďalšie svetové ocenenie syra z Kozieho Vŕšku

Bronzová medaila World Cheese Awards 2013 pre Kozí Vŕšok je v poradí už druhá z tejto svetovo najprestížnejšej súťaže syrov, ktorá sa konala na konci novembra v anglickom Birminghame.

Slovenský syr Kozí Vŕšok opäť potvrdil svoju poprednú pozíciu medzi svetovou syrárskou elitou a to aj napriek tomu, že spoločnosť Leonteus začala s výrobou syrov len v roku 2011.

2777 vzoriek syra označených iba číslami bez akýchkoľvek identifikačných znakov sa dostalo pod drobnohľad viac ako 250 syrárskych odborníkov z celého sveta. Každý z nich musel v menšej skupine senzoricky ohodnotiť v priemere asi 50 vzoriek syra využívajúc naplno takmer všetky zmysly.

Tentoraz prišli Slováci do Birminghamu s 12 mesačným syrom, ktorý získal bronzovú medailu v kategórii polotvrdých zrejúcich kozích syrov. V minulom roku získal bronzovú medailu ích 6 mesačný kozí syr. Tohtoročným absolútnym víťazom sa prvý raz v 20 ročnej histórii súťaže stal syr z Nemecka – Montagnolo Affiné.

„Keď už máte bronz, pomýšlate aj na zlato, ale v takejto celosvetovej konkurencii to je mimoriadne ťažké, takže ďalší bronz je tiež obrovský úspech,“ povedali majitelia spoločnosti Leonteus Martin Gračka a Ján Morava. Podľa nich patrí aj to tohtoročné ocenenie všetkým spolupracovníkom, ktorí sa podieľajú na výrobe syrov v modernej syrárskej prevádzke Kozí Vřšok v Ivachnovej.

Jednoročný zrejúci kozí syr je na Slovensku ojedinelou raritou aj preto, že po jeho vyrobení je potrebné ho 12 mesiacov správne skladovať v zrejúcej miestnosti a predovšetkým precízne ošetrovať. Dokonale vyzretý syr je možné rozpoznať podľa jeho krehkej, takmer drobivej štruktúry, akú poznáme napríklad pri talianskom parmezáne. Najdôležitejšia je však vôňa a chuť. Zatiaľ čo mladé zrejúce syry sú chuťovo menej výrazné, v 6 alebo 12 mesačnom kozom syre sa rozvinie unikátny súbor chutí počínajúc jemným citrusom, orechmi a končiac šteklivou pikantnosťou. Je to skutočná lahôdka.

Kvalitné zrejúce syry a prírodné jogurty z Kozieho Vŕšku sa predávajú v obchodnej sieti po celom Slovensku, ako aj v podnikovej predajni gastronomického a relaxačného areálu Kozí Vŕšok, ktorý sa nachádza v Ivachnovej neďaleko Ružomberka v bezprostrednej

 

2012 BronzeWorld Cheese Awards

WORLD CHEESE AWARDS je najväčšia a najviac rešpektovaná súťaž v hodnotení syrov na svete s viac ako 20 ročnou tradíciou. Súťaž zaznamenala tento rok rekordný počet súťažiacich syrov v počte 2781 kusov privezených z viac ako 30 krajín z celého sveta. Slovenský syr Kozí Vŕšok získal na tejto prestížnej súťaži bronzovú medajlu v kategórii polotvrdých zrejúcich kozích syrov a zaradil sa tak medzi svetovú elitu syrov.

Ovčí jogurt - malinový

Parený syr špecifického tvaru a chuti príznačných pre Slovensko. Mlieko z horských oblastí, ako aj dlhoročná tradícia syrárskych majstrov liptovského regiónu sú zárukou vysokej kvality Liptov Parenice.

Syr je vhodný prípravu jedál studenej i teplej kuchyne. Jeho typický tvar otvára dvere vašej kulinárskej fantázii.

Odporúčame servírovať s bielym vínom Devín alebo ľahším červeným vínom Chianty.

Energetická hodnota na 100g výrobku (kJ/kcal)1164kJ/281kcal
Bielkoviny17g
Sacharidy2,0g
z toho cukry<0,5g
Tuky23g
Nasýtené mastné kyseliny15g
Soľ1,9g
Vápnik501mg